ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Umrežena kuća

Ok, ne baš posve umrežena, ali… Prvenstveno mislim na umrežavanje mobitela i tableta s televizorom. Lako je ako imate neki Smart TV, koji ima WiFi ili bar LAN priključak, no kako to jednostavno postići bez takve kućne perverzarije?

Potrebno je slijedeće: računalo s Windowsima, Linuxom ili MacOSom spojeno na TV (S-Video, Composite, Component, HDMI ili kako god da već možete spojiti – malo kasnije kako se može spojiti), WiFi pristupna točka (računalo i mobitel/tablet moraju biti u istoj mreži) i aplikacije (za računalo i android uređaje, iOS već ima ugrađenu podršku).

Računalo koje preporučam bi trebalo imati barem P4 procesor na 2,4 GHz i više, 1 GB radne memorije (poželjno je dva) i tvrdi disk 20 GB i više (za goli operativni sustav i aplikaciju). Trebalo bi imati i mrežnu karticu (za žičano spajanje na kućnu mrežu) ili WiFi adapter, te video karticu s nekom vrstom TV-outa iako to nije nužno. Postoje VGA 2 Video konverteri (vga u S-video ili composite), što na eBayu što po oglasnicima, za relativno male novce, 120-150 kn, ali to naravno smanjuje kvalitetu slike – ukoliko imate CRT televizor, skoro neprimjetno. Za LCD tu je uglavnom Component ili još bolje HDMI. Napominjem da je uz video potrebno spojiti i zvuk, uglavnom 3,5mm priključak na 2x Chinch, osim za HDMI koji propušta i audio i video signal.

Mrežna komponenta je obično nekakav router koji većinom imaju WiFi, a ako nemaju, lako se nabavi jeftini access point po oglasnicima. Ali bilo bi zgodno da router ima tu funkciju. Napominjem da je WiFi OBAVEZNO zaštititi od neovlaštenog pristupa, a ako ne znate kako to napraviti, najbolje je da pročitate ove upute.

Softverska komponenta je obvezna. Za računalo koristim XBMC, koji je vrlo jednostavno instalirati, podesiti, a najlakše je koristiti.  Jedino je potrebno u postavkama pod Network uključiti UPnP i Zeroconf + AirPlay. Ukoliko na računalu nemate instaliran Apple Bonjour, XBMC će vas na to upozoriti, te ćete nakon instalacije moći koristiti AirPlay. S druge strane, UPnP ne traži softverske dodatke… Nakon instalacije XBMC-a i spajanja na TV, vaše računalo postaje HTPC Home Theater Personal Computer.

Kao što sam već ranije napisao, iOS uređaji imaju ugrađenu podršku – zove se AirPlay. U aplikacijama Videos, Music, YouTube i Photos će se pojaviti nova ikona Play On… ukoliko se na vašoj mreži pojavi neki AirPlay kompatibilan uređaj. A ukoliko ste postavili XBMC sa AirPlay podrškom, vidjet ćete naziv svog HTPC-a kao mogućeg odredišta (naziv dodjeljujete u XBMC-u, da ne bi to pomiješali s nazivom računala na mreži). Za Android je malko kompliciranije, potrebno je s Google Play Store skinuti aplikaciju XBMC Media Player te se registrirati (besplatno, ne spamaju), u tabu My Devices izabrati svoj XBMC i na Browse tabu odabrati odakle i što želimo prikazati.

Ovdje sasvim sigurno ima mjesta raznim poboljšanjima, ali za početak će, nadam se, biti dobro.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s