ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Oživljavanje “mrtvaca”

Daklem, nije riječ o alkemiji, Frankensteinu i sličnome. Riječ je o popravku djelomično neupotrebljivog telefona. Djelomično, jer je telefon prije operacije radio, ali je imao pokvaren proximity senzor. To je ona mala elektronička stvarca na prednjem dijelu novijih telefona koja shvaća kad ste ga prislonili na uho te potom gasi ekran i svjetlo. Na touchscreen telefonima (posebno s kapacitivnim ekranima) je to dosta bitno, jer je po ekranu (koji obično ima dosta inča dijagonale) lako tipkati i uhom.

E, da stvari ne budu lijepe na mojoj Motoroli Droid 2 Global je baš taj senzor riknuo. Ne budi mi teško, na eBay-u sam našao jedan isti telefon, s crknutom matičnom pločom i razbijenim staklom ekrana, za relativno male novce te sam, nakon dvotjednog čekanja, primio paketić s navedenom Motorolicom.

Motorola Droid 2 Global

Motorola Droid 2 Global Dark Sapphire

Otvoriti Droid 2 nije teško, samo je dugotrajno. Vijaka ima puno, sakriveni su pod raznim naljepnicama i poklopcima, svi odreda su sitni (Torx 5 i Torx 3, s vrlo malim glavama). Nakon skidanja početnih šest vijaka oklopa i tri za odvajanje matične ploče od kućišta, ostalo mi je bijednih 9 za tvaranje prednjeg dijela – naravno, manjih.

Sve to je pospremljeno, a tada je bio problem izvaditi stari flat kabel – prvi put. Jer, cijelu je proceduru trebalo ponoviti još jednom jer se ispravan kabel trebao izvaditi iz novostečene eBay Motorole… Puno posla za tipa kojem se ruke tresu i znoji se ko manijak. Inače, navedeni flat kabel je osim za proximity senzor poveznica i za ekran (prikaz slike ali i touch funkcije) i za zvučnik (onaj na uhu, earpiece, ne loudspeaker).

No, dobro. Oba mobitela rastavljena, kablovi izmiješani (loš u lošoj hrpi Motorolinih dijelova, dobar u dobroj hrpi Motorolinih dijelova – čisto logično). Sad sve treba vratiti. Ali sam u žaru rastavljanja ipak zamijetio da je slider mehanizam nove cigle bolji od starog. Pa sam i to zamijenio. Lošiji na lošoj hrpi, a dobar na dobroj hrpi dijelova.

Nakon dugotrajnog pipkavog posla sastavljanja (bočne tipke su stvaaaarno pain in the rear end za postavljanje) Motorola je bila zgotovljena. Cijela. Slider bolji, ispravan flat kabel, svi vijci na mjestu (nema viška dijelova), SIM, microSD i baterija na mjestu. Sve kao po špagici. Osim vremena – utrošak bijednih 3 sata.

Paljenje. Radi. Uspostava poziva. Sve radi, ekran se pali i gasi ko novi, zvuk super, ekran isto radi. Mobitel ko grom. Procedura je koštala puno manje nego u servisu, osim vremenski, ali se apsolutno isplatila – mobitel je potpuni zakon.

Dopuna: ne bi bilo normalno da nešto nije u redu. Naravno da je već drugi dan nakon transplantacije zvučnik i konektor za LCD na novom kablu crknuo. Sad ostaje čekati da iz Hong Konga dođe novi flat kabel (jer kad sam se upuštao u cijelu proceduru nabavke prvog, naravno, ispod 40-45 dolara plus dostava  nije bilo istog, a sad odjednom ima i za 25 s besplatnom dostavom) te ponoviti proceduru. Ali, sad neću utrošiti toliko vremena, sad sam profić – vratio sam stari kabel kojem samo proximity senzor ne radi, s mobitelom se može služiti, ali otežano. Srećom, nije mi primarni telefon. Za sad.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s