ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Jelly Bean vs Ice Cream Sandwich

Xoom je među prvima dobio (naravno, neslužbeni) Ice Cream Sandwich ROM. Taj ICS radi odlično na tom hardveru, sve je brzo, glatko, baterija solidno dugo traje, a tek se povremeno dogodi da neka aplikacija ne radi ili se sruši. ROM nije teško natočiti na Xoom, naravno, ako je uređaj rootan. Ili ako ste u posjedu modela MZ604 (WiFi only – što ja nisam) koji ima službeni ICS ROM.

Motorola Xoom

Motorola Xoom

Jelly Bean je izašao za Google Nexus 7 i Samsung Galaxy Nexus – službeno. Neslužbeno – za sad samo za Xoom. I radi vrlo dobro. Da li je bolji od ICS-a? I da i ne.

Da malo pojasnim: ICS je brz na Xoomu, JB još brži. Sve je na JB-u malo glađe, malo umjerenije, jednostavno oku ugodnije. A od ostaloga – JB ima Google Now, aplikaciju koja za Hrvatistan nema smisla osim temperature (i glasovnog pretraživanja Google tražilicom – naravno, na engleskom). Ostalo (sve vezano uz lokacije) je potpuno neupotrebljivo, a koristit se mogu samo kartice za kalendar, email i prognozu (usput, prognoza i temperatura se skidaju s AccuWeathera, pa je često neprecizna – nije da su u DHMZ-u puno precizniji, no ipak su TU pa mogu brže mijenjati prognozu na webu).

Od ostalog što bi JB trebao donijeti – bolje upravljanje potrošnjom baterije, bolje veze prema internetu i slično – nema ni govora. Naravno da to nema nikakve veze sa samim JB-om – to je greška, manjak ili namjerno isključeno upravo od razvojnog tima ovog ROM-a. Potrošnja baterije će biti sređena kad se implementiraju i urede sve funkcije koje razvijatelji žele, bolja veza prema internetu je dio koji se treba popraviti a ostalo – kad dođe, dobro dođe, ako dođe.

Da li se isplati preći na Jelly Bean? Ne. Još ne. I ICS radi dobro, a razlike su premale da bi se prelazilo. Neće se ništa dogoditi loše ako i pređete sa Xoomom na JB, ali nije nužno. Prelazak sa Honeycomba na ICS je bio nužan. Honeycomb je, u usporedbi s ICS-om, spor, nema dovoljno opcija, loše i manje pregledno sučelje… Da, ICS je dobar, dovoljno dobar za svakodnevno korištenje.

Moram samo još reći da je JB na mojem Xoomu stabilan, izrazito stabilan, brz a najveća mu je mana prevelika potrošnja baterije – Xoom jedva izdrži jedan cijeli dan na stand-byu. Na ICS-u je mogao izdržati puno više, do dva dana s malo korištenja (wifi stalno uključen)… Dakle, ako vam potrošnja baterije nije toliki problem, JB je čisto dobar. Pa onda pravac na XDA Developers forum po svoj ROM!

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s