ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Mobiteli i privatnost

Makar se po naslovu može zaključiti da je riječ o privatnosti na Internetu, neću se doticati te teme. Za sad. Ovdje je riječ o nečemu mnogo stresnijem – očekivanju ljudi koji zovu naš mobilni broj.

Ne tako davno, pred 15-ak godina, u eri početaka mobilnih telefona (a definitivno i prije) dobiti nekoga na telefon značilo je biti kod kuće i dobiti osobu koja je kod kuće. Izlazak je automatski značio da se na telefon ne javljamo. Iako je i tada bilo povremenih očekivanja da se pozvani javi pozivatelju u bilo koje doba dana i noći, to radi naravi (a često i položaja) telefona nije bilo uobičajeno i često. Pa, tko se uopće usudio zvati nakon 21 sat ili prije 8?

U to pred-mobilno doba, jednako smo se uspjeli sastati, jednako smo bili informirani, poruke su se bolje prenosile i aktivnosti bile su bolje i jednostavnije planirane. U to pred-mobilno doba, postojao je bonton pozivanja kojeg se velika većina pridržavala, kojeg su prenosili na djecu, susjede, prijatelje. Rijetki se bontona nisu držali (a ti se, vjerujem, ni inače bontona ne drže).

Zahvatio nas je tehnološki i društveni napredak. Napredak obično znači napredovanje u nečemu, no često se pitam da li je ovdje u svim aspektima bio napredak?

Odjednom svi oko tebe imaju telefon – u vrtiću, tramvaju, ambulanti, uredu, dućanu… Svugdje i uvijek. I iako su na mnogim mjestima nepoželjni (kod doktora, u kinu, kazalištu…), uvijek postoji bar jedna osoba koja ga aktivno koristi.

To nas i dovodi do problema privatnosti s početka teksta – nije bit gdje smo, od vlasnika pozvanog mobilnog broja se očekuje da odgovara na pozive. Znam da će neki reći da su oni istrenirali svoje pozivatelje, da se to njima ne događa, da oni jednostavno ne odgovaraju, ipak postoje brojevi koje i tim osobama utjeruju “strah u kosti” te se ispričavaju, ali ovo je važan poziv, i iako nije baš u redu, sad će se javiti… To očekivanje odgovora ubija privatnost, jer više skoro da nema kutka na kojem se ne javljamo, pa bio to lift, tramvaj, bus ili u krajnjoj liniji toalet. Jer se odgovor od nas očekuje. I jer sami sebi nabacujemo osjećaj krivnje jer imamo mobilni telefon na koji se nismo javili. Propušteni poziv. Pa, pobogu, kako, cijelo je vrijeme uz mene…? Oprosti, telefon mi je bio stišan, opet sam zaboravio/la pojačati, oprosti. Ovo su samo neki od primjera naših odgovora koje nudimo pozivatelju kad nas stisne osjećaj krivnje i srama jer se nismo udostojali javiti na naš mobilni telefon.

Upravo je ta naša privatnost narušena. Upravo je ta naša privatnost netragom nestala. Stvarno su rijetke osobe koje mobilni telefon zaista isključuju kad su kod kuće, koje mobilni telefon koriste samo kad njima odgovara, ali takve su osobe rijetke. Pojavom pametnih telefona, te raznih socijalnih mreža koje mnogi od nas “troše”, privatnost je još više u padu.  Moment u kojem ja mogu vidjeti gdje se netko nalazi, sa ili bez znanja te osobe, je zastrašujuć. A mnogi od nas čak i taj mali djelić privatnosti svojevoljno dijele sa svijetom i svima nama…

Ima li ovome pomoći? Ima – ako promijenimo cijelo društvo, usporimo ritam življenja, promijenimo prioritete… Dakle, čista Utopija…

Oglasi

Single Post Navigation

One thought on “Mobiteli i privatnost

  1. Branko Kockica on said:

    …vrlo blagi oblik zabrinutosti za stvarno zastrašujuću situaciju, rekao bih- No dobro, možda treba biti pribran i ne paničariti, ali ja bih ponekad ipak zbog svega što me okružuje rado glasno vrisnuo.
    Ima li ovome pomoći? pitaš se ti….
    Nema, na žalost! Svi skupa smo samo krdo ovčica koje šačica (ali doslovno – šačica) veseljaka šiša kako, kada i koliko hoće. I to ne samo zato što smo ovce nego ni blejimo zajedničkim jezikom. Jedan dio nije ni svjestan da je od šišanja do klanja samo prst razlike kad su ti škare već pod vratom, pa u svemu tome vide značajan napredak i veliku korist za svekoliko čovječanstvo…..

    tužno….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s