ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Prestigio i predrasude

Kolega s posla je, nakon ne baš jednostavne potrage za jeftinim a dobrim Android telefonom, kupio Prestigio MultiPhone PAP4300 Duo. Prestigio, koji se odnedavno reklamira u zemljici našoj, ne slovi za kvalitetan telefon. Na sreću, riječ je samo o predrasudi, jer je telefon odličan. Naravno, moramo uzeti u obzir cjenovni rang, ali po nekim karakteristikama je iznad svojeg ranga, dok je s drugima u njemu…

Telefon ima 4,3 inčni ekran. Rezolucija jest niskih 800*480 piksela za tako veliki ekran, ali zato nudi odličnu IPS matricu. Znači kutevi gledanja su bolji a i prikaz boja je vjerniji nego na običnim TFT-ima. Procesor ima 1 GHz, i posjeduje Cortex-A9 dizajn, što ga u kombinaciji s 512 MB radne memorije čini dovoljno brzim za Android 4.0.3 koji je instaliran na njemu.

Da ne duljim sa svim ostalim specifikacijama, dojam uređaja je odličan. Omjer uloženo-dobiveno je visok. Pa u čemu je problem?

Prestigio nije Apple, Samsung, Asus. Postoje uređaji sličnih specifikacija, ali imaju nalijepljeno neku zvučnu marku i 600-1000 kn više.  Dakle, ime (a ne kvaliteta i specifikacije) određuju cijenu uređaja. To je već poznato iz života, sa skoro svakom stvari koju posjedujemo.  Nije problem što želimo bolje – problem je što želimo bolje bez obzira na potrebe. To se zove konzumerizam. I sam spadam u konzumeriste, iako volim pogledati i isprobati uređaje koji nisu top-notch.

To je stvar koju trebamo promijeniti u sebi – pobijediti konzumeriste u sebi i realno sagledati što nam treba. Kad me netko pita koji uređaj da kupi, odgovaram protupitanjem “A za što ti treba?”. Jer, bitno je da li osoba treba dobru kameru ili puno mjesta ili dobru povezivost ili dimenzije ili brzinu ili… Svaka od stavki nosi svoju cijenu, a kad se sve zbroje, cijene su vrlo visoke.

Trebaju li nama takvi super uređaji? Većini ne. Želimo li ih? Da, jer nas proizvođači na to navedu.

Zato skidam kapu svom kolegi koji je kupio uređaj koji ima odlične specifikacije, nema “zvučno” ime i bez ugovorne obveze je plaćen 1500 kn. Svaka mu čast!

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s