ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Xoom i Android 4.2.1

Pisao sam već o svojem Xoomu, kako je među prvim uređajima bio na Androidu 4.0, pa potom na 4.1.1, a sad je završio na 4.2.1.

Možda ne izgleda velik skok s 4.1.2 na 4.2.1, ali poznavaoci Androida će i te kako znati da je riječ o doista velikom skoku. Da razjasnim. I jedan i drugi imaju kodno ime Jelly Bean, Project Butter (onaj komad softvera koji omogućava ultra-glatku animaciju operativnog sustava na 60 sličica u sekundi), Google Now i još hrpu stvari koje su napredak od Ice Cream Sandwicha. Između njih je razlika u brzini, optimiziranosti, ali i jednoj funkciji koja je na tabletima dobro došla i potpuno nepotrebna na smartphoneima: ima podršku za više korisnika.

Slika preuzeta s androidspin.comNaravno da je očito nepotrebno imati takvu funkciju na smartphoneu, jer su oni vrlo privatni, vezani uz jednu osobu. No, na tabletu već imaju znatno više smisla. Naime, iako cijene tableta padaju, još uvijek je teško pronaći obitelj koja ima više od jednog. Tako taj jedan tablet postaje “kurva” obitelji jer bi svatko, a naročito mlađa populacija, nešto s njim…

I tu počinju problemi. Kako sačuvati svoje aplikacije, svoje datoteke, pa čak i svoj posao od drugih? S ovom funkcijom, koja je iznenađujuće dobro riješena, vrlo lako – potrebno je samo izraditi novi korisnički profil. Naravno, prvi je profil uvijek vlasnik tableta, dok su ostali samo korisnici. Za sad je nemoguće dodjeljivati prava upravljanja drugim profilima, što je dobro (jer vlasnik tableta može upravljati profilima) i loše (jer samo vlasnik tableta može upravljati profilima). Svaki profil, nakon izrade, ima mogućnost instalacije svojih aplikacija (ne dijeli niti jednu aplikaciju vlasnika), svatko ima svoj prostor na mediju za pohranu, svatko ima svoje postavke sustava, sigurnosti i slično.

Prebacivanje među korisnicima je jednostavno, potrebno je samo staviti uređaj u stanje mirovanja i potom ponovno upaliti. Prikazuje se minijaturni meni sa korisnicima te se odabirom jednog od njih mijenja korisnik. Jednostavno i lako. I time moj Xoom postaje Xoom Family Edition, uređaj za cijelu obitelj.

Single Post Navigation

Komentiraj