ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Uređaj za čitanje (namjenjen klincima)

E- čitača knjiga postoji hrpa, s većim ili manjim dijagonalama, s ili bez touchscreena, s mogućnošću uređivanja, podcrtavanja, spajanja na WiFi, 3G, s MP3 sviračem, prikazom slika, web browserom, email klijentom… Ali, ne postoji niti jedan namijenjen za manju djecu, koja žele slikovnice, imaju 4-6 godina, uče se čitati i sve te dodatne funkcije ima samo smetaju.

Uređaj koji meni pada na pamet ima malo veće dimenzije, cca 8-10 inča, e-ink ekran s touchscreenom – i ultrajednostavne kontrole – otvori knjigu, listaj lijevo, listaj desno, zatvori knjigu. Točka. Takvi uređaji bi mogli biti relativno jeftini jer, iako je e-ink ekran relativno velik, za neku slikovnicu nije potrebna ultra-visoka rezolucija. Nije potrebno niti imati 2TB prostora za sve što korisniku padne na pamet, 1 GB više nego dovoljno. WiFi i 3G su, naravno, posve nepotrebni. Jedino što je zaista bitno je da uređaj bude vodootporan. Ne naravno do 30 metara ili neke druge nebuloze, ali dovoljno da se po njemu može proliti npr. topli kakao…

E-ink ekran ima, naravno, svoje mane jer je monokromatski, odnosno nema boja (samo nijanse sive) i iako postoje e-ink ekrani u boji isti su preskupi za ovakve igračke. Prednost e-inka je izrazito mala potrošnja električne energije, što bi ovakav uređaj učinilo izrazito ekonomičnim što je djeci vrlo pogodno (čitaj: s dobrom pametnom baterijom – punjenje jednom tjedno ili rjeđe). Nadalje, prednost je i čitljivost na jačem svjetlu, ili čak vani na suncu – primjena na plaži, recimo?

Uz navedeno, izostavljanje bežičnih tehnologija dodatno štedi bateriju ali i smanjuje masu uređaja (nije puno, ali gram po gram :-)), a isto se odnosi i na memoriju uređaja. Uz to, sve ovo utječe i na cijenu uređaja. Još moram spomenuti i da za ovakav uređaj nije bitan niti ultra-brzi procesor, jer sve što treba raditi je okretati stranice. Softverska podrška treba samo moći otvoriti .mobi format koji može imati i slike – a upravo je to bit svega. Naime, slikovnice bi se i radile po principu slika, jednostavnih slika stranica – bez povećavanja veličine pisma, bez mijenjanja pozadine, bez ikakvih dodatnih funkcija. Kao što niti knjige to ne mogu.

Razlozi protiv ovakvih uređaja vjerujem da ima mnogo, a ja ću navesti koji meni padaju na pamet: nisu u boji, jedna veličina za sve knjige/slikovnice, nabavka naslova (osim kućne radinosti), cijena naspram knjiga… Ali ima i nekih koji su meni opravdani: jednostavnost korištenja, edukativna strana korištenja elektroničkog uređaja, izdržljivost, dugotrajnost naslova (slikovnice su podložne trganju pojedinih stranica, vrlo često nisu ni vodootporne).

Makar znam da neću pronaći puno istomišljenika, ideja za ovakav uređaj mi je pala na pamet gledajući svoje klince kako razvaljuju knjige čestim korištenjem. Naravno da mi ne pada na pamet upuštati se u proizvodnju ovakvog uređaja (i to radi manjka znanja za izradu – iskoristit znam, a novce vjerujem da bih uspio nabaviti), volio bih vidjeti nešto takvo na tržištu, pa makar i od no-name kineza.

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s