ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

ROM: stock ili custom?

Već sam pisao o razlici između vanilla Androida i stock Androida koji dolazi na uređajima (ne-Nexus uređajima), a sad ću malo o custom ROM-ovima.

Postoje custom ili “uređeni” za većinu Android uređaja, jer je Android zajednica puna ROM developera. Custom ROM-ovi su često napravljeni na osnovama stock ROM-a proizvođača, iako postoje i oni napravljeni iz drugih izvora (AOSP, AOKP). Kod nekih je proizvođača doista bitno da se koristi custom ROM izveden iz izvornog, jer su driveri (upravljački programi za pojedine komponente) nedostupni za korištenje na AOSP ili AOKP verzijama. Čest primjer toga je Samsung, koji često ne objavljuje izvorni kod svojih ROM-ova, a začuđujuć (i nadasve pozitivan primjer) je nedavno objavljivanje izvornog koda Sony Xperie Z, vrlo svježeg uređaja. Jedan od najpoznatijih custom ROM-ova je već prije spomenuti CyanogenMod.

ČipRazlog za pisanje svega ovoga se nalazi u činjenici da sam za svoj Samsung Galaxy S 3 pronašao izvanredan custom ROM, napravljen na osnovi izvornog ROM-a. Riječ je o UltimaROM-u koji je objedinio dosta tweakova (promjena na dijelovima koje proizvođač često ne dopušta) s upravo nevjerojatnom stabilnošću i responzivnošću. Da, riječ je o jakom mobitelu, koji bi se tako i morao ponašati. I upravo je to njegov najveći problem: originalni, stock ROM.

Nevjerojatno je koliku je pozornost privukao ovaj uređaj, a koliko ima problema sa softverom. Originalni je ROM pun rupa, spor, neoptimiziran. UltimaROM te probleme ispravlja, s čudim pristupom. UltimaROM ima osnovu izvornog ROM-a Samsunga, ali dodaje dijelove AOKP i AOSP Androida, koji se u kombinaciji s driverima za ovaj hardver ponašaju upravo odlično. Nema više usporavanja rada mobitela, nema tzv. laga odnosno zastajkivanja u radu (štucanja), sve radi glatko, besprijekorno, brzo – uz isti ili čak nešto manji utrošak energije. Da, baterija na ovom ROM-u traje nešto duže, nekih sat vremena više na stand-byu.

Uz to, zadržane su sve prednosti Samsungovog ROM-a, sve dobre funkcije (full HD snimanje videa, odlično fokusiranje, multi-window itd), a dodane su i nove (Aroma installer, mogućnost biranja što će biti ugrađeno u ROM-u prilikom same instalacije ROM-a, customize aplikacija i funkcije, mogućnost mijenjanja jezgre (kernela) sustava itd). Naravno, sve navedeno sa sobom donosi i solidnu količinu MB za uređaj, ali s obzirom na dobiveno, vrijedilo je.

Često se zna dogoditi da netko (kao npr. ja) prilikom instalacije novog ROM-a ne prati sve upute autora, pa nakon instalacije ima problema (rušenja i zamrzavanja sustava, rušenje aplikacija, pa čak i nemogućnost učitavanja sustava (tzv. boot-loop)), što se kod nekih rješava jednostavnim vraćanjem na tvorničke postavke, a kod nekih novom instalacijom – sve od početka, ponovi sve korake, ali pazi na greške. Srećom, UltimaROM je kod toga jednostavan i dobro riješen pa je bilo dovoljno vratiti se na tvorničke postavke nakon čega je sve počelo raditi besprijekorno…

Uz sve navedeno, naravno da je za custom ROM potrebno imati rootani uređaj, a pametno je i napraviti backup (recimo Titanium Backupom, najboljim programom za backup aplikacija, aplikacijskih i sistemskih postavki: kontakata, računa i slično). Ne-rootani uređaji ne dozvoljavaju instalaciju posebnog recovery sustava – mikro operativni sustav, koji omogućava mijenjanje osnovnih postavki uređaja poput veličine particija na kojima se Android sustav i sve aplikacije i podaci nalaze, formatiranje istih, te flashanje ili postavljanje novog ROM-a.

Svatko tko se odluči na mijenjanje ROM-a svojeg uređaja mora biti svjestan da tim postupkom može privremeno ili čak trajno onesposobiti uređaj za rad, pa tu proceduru ne preporučujem manje iskusnim korisnicima ili, ako se već upuštaju u takav zahvat, neka barem dobro pročitaju sve upute, neka se raspitaju na forumima kako i što, jer, ako ne znate, mijenjanje ROM-a uređaja garanciju čini ništavnom.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s