ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

IOS ili Android – politika, vjera, krvna zrnca…

Opet se po medijima spominje budget iPhone. I opet hrpa bolesnika s jedne i druge strane. IPhone-ljubitelji tvrde da je to najbolji i najpametniji potez Applea jer će i oni plićeg džepa konačno moći vidjeti i imati najbolji telefon na svijetu, a Androidaši tvrde da Apple mora izbaciti takav telefon kako bi opstao na tržištu.

Nigdje se ne čuje mišljenje Windows Phone korisnika, koji je, prema brojkama koje izbacuju analitičke kuće izbacuju, sve više. Tome se nije za čuditi, jer upravo ti korisnici u zadnje vrijeme slove kao najliberalniji. Ono što čudi je zadrtost i šovinizam dviju trenutno najjačih platformi, koje, iako postoji od nastanka tih sustava, trenutno kulminira i skoro pokreće rat sličan križarskim. S naglaskom kako je njihova platforma, naravno, najbolja…

Svaki sustav ima svoje prednosti i mane, pa tako i Android, i iOS, pa i WinPhone… Niti jedan nije pošteđen mana ni rupa. Shodno tome, niti jedan nije najbolji – niti takav postoji. Jer, izbor operativnog sustava telefona (koje je, budimo realni, džepno računalo s integriranim monitorom) kod većine korisnika nema veze s njegovim prednostima i/ili manama, nego podsjeća na izbor religije – neki tvrde da se religija ne bira, no to nije točno – često naši roditelji izabiru za nas, a bez kritičkog razmišljanja, ostajemo dosljedni nečemu radi tradicije. Dakle, ne govorimo više o operativnom sustavu telefona, nego o “vjeri” telefona.

Takvi ratovi zamaraju. Jako. Osobno me zamaraju vječne prepirke ‘ovaj je ovo, onaj je ono, mi smo naj, vi ste bljak’ i ostale besmislene riječi koje samo zagađuju i Mrežu i papir i mozgove mlađih, prljajući ih mislima koje nisu vrijede ponavljanja… Umjesto toga, bolje bi bilo biti konstruktivan, pa ukazati na pogreške te predložiti što napraviti za poboljšanje (bez omalovažavanja, bez nepotrebnog izdizanja sebe ili svojeg izbora i slično).

Telefonski svijet je preslika svijeta u kojem živimo. U Hrvatskoj se prepiremo hoćemo li mijenjati Ustav, hoće li seksualne manjine imati prava ili ne, tko je u kojoj stranci i koga podupire, jeste li vjernik (koji?) ili ste ateist/agnostik, jeste li Hrvat, Srbin, Bosanac/Bošnjak (Bosanac je u zadnje vrijeme korišten pogrdno, iako osobno smatram da to rade samo primitivci…)… Krvna se zrnca broje svugdje – pa zašto ne bismo brojali i elektronska zrnca?

Radim apel svim svojim čitateljima (vas 5-6, koliko vas već ima) – prestanite mrziti ikoga, prestanite diskriminirati bez obzira na vjeru, boju kože, kose, broj krvnih zrnaca, nacionalnost, političkoj opciji, pružatelju usluge mobilne telefonije ili – jao, zla – odabiru telefona. Prekinite sa svađanjima, ili barem mene izostavite u tim glupostima.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s