ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Bežično punjenje telefona

http://www.elecfreaks.com/store/wireless-charging-module-couple01-p-513.html

Slika preuzeta s ElecFreaks

Sigurno ste čuli da se Google Nexus 4 može puniti bežično, uz pomoć posebnog punjača. Bežično znači da nije potrebno Nexus 4  uključiti na punjač, nego samo – odložiti na njega. Nexus 4 nije niti prvi niti jedini koji se može bežično puniti, a prvi komercijalni mobitel s tom funkcijom je bio Palm Pre. Ostali uređaji koji podržavaju bežično punjenje su Nokia Lumia 920, Lumia 820 s promijenjenom maskom, kao i Samsung Galaxy S3 i Galaxy Note 2 (isto s promijenjenom maskom) i Galaxy S4… Vjerujem da postoji još uređaja koji se tako mogu puniti, za koje osobno ne znam.

http://www.engadget.com/2013/02/24/powerbyproxi-wireless-charging-solution-demo-mwc-2013-video/

Slika preuzeta s Engadgeta

Lijepa strana ovakvog načina punjenja je sam način odlaganja uređaja – nije potrebno gađati priključak na uređaju, nego se samo odloži na punjač. Time se i uređaj čuva jer se smanjuje mogućnost grebanja uređaja (iako su to sitne ogrebotine, osobno poznajem nekoliko ljudi kojima to doista smeta). Da ne bi sve bilo tako lijepo, ovakav način punjenja ima svojih mana – potreban je poseban punjač koji, vjerovali ili ne, ne radi na svim  uređajima jednako, uz to, neki od punjača imaju dizajnersko-inženjerske greške jer su postavljeni ukoso pa se zna dogoditi da uređaj samo sklizne s punjača. Uz  navedeno je i vrijeme procesa punjenja dosta produženo jer induktivni punjač ne isporučuje jednaku količinu struje. I na kraju, da ne zaboravimo i to, na nekim uređajima (uglavnom Samsung Galaxy modelima, ali vjerujem i još nekima), induktivno punjenje radi probleme s NFC funkcionalnošću, jer se NFC čip nalazi u bateriji, a primatelj signala za induktivno punjenje prekrije cijelu bateriju…

http://www.extremetech.com/electronics/137729-how-wireless-charging-works

Slika preuzeta s Extreme Tech

Naravno, ima modela (kao Nokia Lumia 920) koji imaju izvanredno sređen raspored komponenata i kod kojih se unaprijed razmišljalo o uvođenju ovakvih funkcija i na kojima sve besprijekorno radi. Po svemu sudeći, ubuduće će sve više biti telefona koje će se moći puniti bežično. Novost je i službena objava bežičnog punjenja i Samsungovog flagshipa Galaxy S4, koji podržava Qi standard. Baš Qi punjači su smatrani najboljima, s podrškom za mnoge uređaje (LG,  Asus, Nokia, a sada i Samsung…).

Osobno smatram da je tehnologija bežičnog punjenja uređaja odlična stvar, no za sad ću pričekati da se ustali jedan standard jer ne želim imati nekoliko punjača u kući, za svaki uređaj zasebno. Tako je standardiziran i micro-USB za punjenje, što olakšava punjenje uređaja – imam 4 punjača na raznim mjestima u kući tako da svoje telefone mogu puniti skoro doslovno bilo gdje (u toaletu nemam punjač, zato kažem skoro).

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s