ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Još malo o jeftilenima

Već sam ranije izrazio svoje mišljenje o jeftinim Android uređajima, od jeftinih tableta do jeftinih telefona. Tržište je preplavljeno raznim uređajima, više ili niže cijene i kvalitete, boljih ili lošijih specifikacija, ali i uobičajeno – konzistentnih u ujedinjenju specifikacija i sustava. Stvar  je u tome da na generalno slabije uređaje nije stavljana bolja verzija Androida, dok su jači i bolje opremljeni uređaji dobivali i bolju verziju Androida.

To u praksi znači da su uređaji sa slabijim procesorima i manje radne memorije dobivali i starije verzije Androida (2.2 ili 2.3). Za ugodan rad s Androidom 4 potreban je procesor koji radi na taktu od 800 MHz i više, te 512 MB radne memorije (i više – radne memorije nikad dosta, zar ne?).

Do sad je na hrvatskom tržištu bilo moguće nabaviti svakakve uređaje, no pojavio se jedan koji odstupa od mase. Riječ je o uređaju iz ponude Konzuma (da, Konzum prodaje telefone, ali i informatičku opremu, bijelu tehniku i svašta drugo) koji bi svojom cijenom mogao privući mase. Uređaj pod nazivom h18 i9270 ds ima vrlo pristupačnu cijenu od samo 599 kn. No, je li riječ o isplativoj kupnji?

H18 ima 3,5 inčni ekran, 320×480 piksela, 256 MB prostora s utorom za microSD karticu do 32 GB, utor za dvije SIM kartice, dvije baterije, 1 GHz procesor – i samo 256 MB radne memorije. Na to je postavljen Android 4.0, za koji je već prije rečeno da zahtijeva 512 MB radne memorije za ugodan rad. Uz to, uređaj nema 3G nego stariji GPRS, te naravno posjeduje i, za Android uobičajeno, WiFi. Moram spomenuti da Konzum ovdje ne radi lažno oglašavanje, pošteno prikazuje specifikacije, pa prema tome – caveat emptor ili kupci, pripazite.

Moj je osobni stav da iako takav uređaj nije beskoristan, sasvim sigurno nije za ugodan rad. Vjerujem da je namjerno postavljen u letak s tematikom za školarce, jer upravo za taj profil korisnika ovaj bi uređaj mogao biti zanimljiv. Za sve ostale, ne mogu reći da biste trebali ovaj telefon izbjegavati, nego da biste trebali razmisliti za što biste ga koristili…  Ono što je dobar selling-point jest njegova cijena, ali za taj se novac može dobiti i dobar feature-phone, odnosno, standardni, klasični, ne-pametni telefon (izbjegavam reći glupi telefon, jer sadašnji telefoni nikako nisu glupi, čak ni u najjednostavnijim varijantama – samo nemaju sve mogućnosti koje imaju pametni telefoni).

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s