ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Višejezgrenost – potreba ili marketinški trik?

Nekritički razmišljajući o nekim uređajima, Samsungova objava Octa 5 višejezgrenog procesora te MediaTekov odgovor u vidu “pravog osmerojezgrenog procesora” nije me previše naveo na razmišljanje. Više je jezgri, po mojem tadašnjem mišljenju, dakako, bolje. Po toj je logici Octa 5 pravi puž u usporedbi s MediaTekovim “čudovištem” jer ima četiri Cortex-A15 jezgri te četiri ARM A7 jezgri koje ne rade u zajedničkim kvartetima, nasuprot 8 jezgri MediaTeka koje se ne slažu u takve kvartete. Kod Samsunga rade ili A15 jezgre ili A7 jezgre.

samsung-exynosZašto je to napravljeno baš tako? Radi uštede energije, jer A7 jezgre koje su znatno slabije od A15-ica su, naravno, i manji potrošači energije. Kad uređaj ne treba punu snagu, A15 jezgre su isključene i koriste se A7 jezgre. Ta se inovacija zove big.LITTLE i sa stanovišta uštede energije, vrlo je logično. Odnosno, skoro. Jer, zašto se ne bi priklonili MediaTekovom načinu razmišljanja koji ima 8 jezgri (začudno, također različite snage) te uključuje onoliko koliko je uređaju u datom trenutku potrebno.

I jedan i drugi način razmišljanja “drže vodu”. Barem sam bio takvog mišljenja dok nisam čuo Qualcommovu izjavu. Naime, VP Qualcomma, Anand Chandrasekher je izjavio da Qualcomm nema namjeru izrađivati osmerojezgrene procesore jer je to “glupo”. U svijetu gdje se sve mjeri u jezgrama, inčima i gigabajtima, ovakva izjava stvarno odjekne kao čista bomba. Qualcomm nije tvrtka koja stoji loše, niti je izgledno da će tako brzo propasti. Prema tome, Qualcomm ili nešto zna ili ima vrlo specifično mišljenje koje se možda isplati čuti.

Qualcomm tvrdi da je problem s (pre)velikim brojem jezgri i preveliko trošenje energije, znatno povećano zagrijavanje uređaja kao i bespotrebno trošenje resursa. Koliko god dobar bio upravitelj jezgrama, nikad nije “savršen”, odnosno, ne gasi jezgre uvijek momentalno kad ih se prestane koristiti. Dakle, tu dolazi i do velike potrošnje energije, što je za mobilne uređaje jako bitna stavka.

Qualcomm-Snapdragon-S4

Drugi dio problema je zagrijavanje. Ili će procesor biti jako velik (za mobilne uređaje neprihvatljivo velik) kako bi disipacija topline bila efikasnija, ili će se uređaji u našim rukama prilično zagrijavati. Zimi to možda i nije tako loše, zar ne? No, iako zvuči idealno za zimu, to nije idealno za potrošnju energije kao niti za dugotrajnost sklopova.

Treći je problem neiskoristivost svih tih jezgri, jer većina aplikacija nema potrebe za više jezgara, a neke čak niti ne mogu to iskoristiti. Zašto? Programer može razdijeliti dio koda da se izvršava na zasebnim jezgrama, i tu dolazi do željenog efekta ubrzanja, no problem leži u vrsti zadaće.  Ako se podaci mogu obrađivati zasebno, ubrzanje postoji, no ako procesiranje podataka izravno ovisi o rezultatima prethodnog procesiranja, nije ih moguće postaviti na različite jezgre. I cijela priča o paralelnom procesiranju pada u vodu a neiskorištene jezgre stoje i “gube vrijeme”.

Više je jezgri dobro, ali samo ako ih možete zaposliti. Filozofija Qualcomma tu dolazi do izražaja – ako se naprave jače jezgre, umjesto da im se povećava broj, veći će biti i efekt ubrzavanja cijelog sustava. S time Qualcomm cilja i na marketing one već poznate vrste “megapiksela” i “PC megaherca/gigaherca”. Cijeli ovaj način razmišljanja možda i ne vodi u smjeru inovacija (ili možda vodi baš tamo, vrijeme će pokazati), no kod mene je pokrenulo samo jedno – kritičko razmišljanje prema “pustim” jezgrama. Je li više u ovom slučaju i bolje?

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s