ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

KitKat, poslastica ili samo marketing?

kitkatGoogle je objavio novi Nexus uređaj temeljen na čistom Android kodu, Nexus 5. Specifikacije uređaja su impresivne, pravi flagship, a s njim dolazi i nova inačica Androida – KitKat. Po mnogima je taj KitKat veliko unaprjeđenje koda Androida, ali se tek kroz neko vrijeme korištenja može reći je li to stvarno unaprijedilo kod ili je riječ o kozmetici i marketingu.Kod KitKata je indikativna zamjena Dalvik enginea s novim ART-om. Novi bi  engine trebao biti prilično sporiji prilikom instalacije aplikacija, no te bi aplikacije trebale biti brže, responzivnije, a samo bi učitavanje trebalo biti skraćeno za barem 50% vremena. U praksi to znači da bi i uređaji starijih proizvodnih datuma s manjom količinom radne memorije i slabijim procesorom bili u stanju pokrenuti novije i zahtjevnije aplikacije, bez trzanja i lagova. Ovo se, naravno, ne odnosi na igre jer one ovise o grafičkom procesoru, a tu toliko velike optimizacije ne može za sada biti…

U istom tom unaprjeđenju, Google je izostavio podršku za Galaxy Nexus, treći uređaj iz linije Nexusa. KitKat je izrađen tako da i stariji uređaji s njime mogu bez problema raditi, što je jedan od načina fine prisile proizvođača hardvera da podrže starije uređaje i uspore bolesno brzi napredak. Tim više ta odluka Googla čudi, jer se valjda treba krenuti od svojeg dvorišta, zar ne?

Još je jedna kontroverzna stvar kod KitKata i Google Experience Launcher (kako je nazvan ako se koristi na ranijim inačicama Androida), odnosno Google Search Launcher. Ovdje bi se anti-monopolistički dušebrižnici mogli dići na noge, jer, kao i u slučajevima s Microsoftom, natura se jedoobraznost i potčinjenost jednoj firmi. Iako se na Android, naravno, može instalirati drugačiji launcher, većina korisnika to ne zna – kao ni promijeniti Internet Explorer na Windowsima.

Hoće li KitKat biti dobar, pokazat će vrijeme. Do tad, ne žurite previše s nadogradnjom, čak i ako možete. Za neke se proizvođače niti ne zna koje će uređaje službeno podržati s ovom inačicom (za Sony se službeno zna), tako da će neki uređaji KitKat vidjeti samo s custom ROM-om, a kod stavljanja takvog ROM-a – šamet u glavu i čitajte SVA uputstva.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s