ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

I opet Xoom

Ta Motorola Xoom jednostavno odbija predati meč! Postoji hrpa developera koji još uvijek, nakon toliko vremena razvijaju ROM-ove za taj već vremešni tablet. Tko se ne sjeća, Motorola Xoom je bio prvi Android tablet koji je imao verziju tog operativnog sustava namijenjenu isključivo tabletima, Android 3.0 Honeycomb. Nakon toga je počela era Android tableta, koji u zadnje vrijeme brojem prodanih primjeraka čak prelaze famoznu Apple-ovu uzdanicu iPad.

Motorola Xoom

Motorola Xoom

Zanimljivo kod Xooma je da su njegove specifikacije bile impresivne za doba kad je pušten u prodaju, no ubrzo nakon toga više nisu bile takva egzotika. Riječ je o dvojezgrenom Tegra2 procesoru na (sad već slabašnih) 1 GHz uparenog s 1 GB radne memorije. Iako se možda čini loše s obzirom na današnje standarde, Xoom bez problema vrti Android 4.4.2. Da, bez problema. Sve radi izrazito fluidno, nema zastajkivanja, nekakvih vizualnih artefakata, nedostataka i sličnih boljki custom ROM-ova.

Tome je za zahvaliti skupini vrlo nadarenih developera koji svoje Xoomove ne bi mijenjali ni za što na svijetu, a posjeduju znanje kako taj isti uređaj napraviti što boljim. Osnova koja se koristi za taj custom ROM je CyanogenMod 11, no dolazi s promjenama koje su na ovom tabletu vrlo dobro napravljene. Posjedujem Samsung Galaxy S3, na kojem vrtim CyanogenMod 11, za koji mi se čini da brže radi, no manje štedi bateriju i znatno je podložniji greškama (što se tiče neke “ispoliranosti” sustava, sve je malo lošije napravljeno, sporije, teže se koriste te puste jezgre itd). Kod Xooma su nightly builds rjeđi, jednom tjedno, pa čak i rjeđe. No svi donose nova poboljšanja, nove uštede baterije. Kod S3 – baš i nema takvih finih ugađanja, kao da se autori te verzije “bore” s uređajem.

Postavljanje ovog ROM-a nije sasvim jednostavno, potrebno je napraviti BigPart (OK, dobar recovery zlata vrijedi, pa i za Xoom postoji jedan-dva), pa tek onda staviti novi ROM. Iako je sama procedura jednostavna, pronalaženje svih informacija nije – poslovično dobar forum XDA Developers je pun informacija koje su u nekim elementima proturječne, nedorečene, a neke su prekomplicirane, čak i za nekog poput mene, koji mijenjam ROM-ove prilično često i nisu mi strani niti rječnik niti gomila alata koji se pritom koriste. No, CM11 je ovdje, a Xoom prede. Na stand-byu izdrži – pazite sad ovo! – i do 7 dana, s povremenim korištenjem, ili dobrih dva dana čitanja, igranja, surfanja, muzike i sličnog. Naravno, realni test trajnosti baterije iznosi oko 7-7,5 sati puštanja filmova bez WiFi-ja i s 50% svjetline… No to ne umanjuje činjenicu da sa svojim S3 jedva izdržim dan, dok Xoom “derem” znatno duže (ruku na srce, neke stvari na S3 koristim češće, ali u zadnje vrijeme, dosta često sva surfanja obavljam ili računalom ili upravo Xoomom – jer ne želim trošiti bateriju na S3).

CM11 i svi developeri iza neslužbene verzije tog ROM-a za Xoom zaslužuju svaku pohvalu. Udahnuli su produljeni život u ovaj tablet, koji očito ima dovoljno snage da živi još neko vrijeme punim plućima. Jedno je sigurno – u skorije doba neću nabavljati novi tablet, moj Xoom radi dovoljno dobro!

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s