ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Android L

Android LSvi koji se imalo bave Androidom znaju da je Google predstavio ranu developersku inačicu sustava nazvanu Android L. Ovo slovo L prati tradiciju nazivanja tog operativnog sustava, ali je u šali i rečeno da označava later – da, korisnici, dobit ćete svoj novi OS, ali kasnije :-)… Kako god nazvan, Android L donosi hrpu novotarija, od kojih ću spomenuti samo neke.

Prva koju spominjem, bitnija po mojem mišljenju, je Project Volta, odnosno novi sustav optimizacije procesa u jezgri sustava što donosi i manju potrošnju energije i time duži vijek trajanja jednog punjenja baterije. Da je riječ o 10-15% vjerujem da se na to ne bismo osvrtali kao na informaciju da je riječ o čak 36% poboljšanju. Kako je to napravljeno, ne mogu točno znati, nisam u tom polju stručan, no jednu sam sitnicu uspio saznati. Neke aplikacije na našim Android uređajima imaju regularno vremenski uvjetovane akcije, i pokrećui se u nekim određenim intervalima. Naravno, takve akcije najčešće ne pale ekran, niti sve dijelove uređaja, no podižu takt procesora na neku značajniju razinu. Takve akcije rijetko traju duže od sekundu-dvije, pa nisu previše problematične. No, što se dešava kad je takvih akcija puno? Npr. Gmail, G+, Facebook, Email, Hangouts, Viber i slični imaju takve akcije – a one nisu međusobno povezane. Tako je moguće da se te akcije, potpuno rasparene i nezavisne, pokreću jedna za drugom, držeći visoki takt procesora i pojedinih periferija (WiFi, cellular data, GPS…) u konstantnom nizu.. I upravo to troši bateriju bez ikakve potrebe. Android L je tu praksu promijenio, grupirao takve akcije tako da se sve pokreću zajedno, pa kad je već podignut takt procesora, nek se sad sve odjednom obave, i nakon toga puste procesor i ostale sklopove u stanje deep sleepa. Time se štedi značajna količina energije, te sad već brojka od 36% poboljšanja efikasnosti baterije i manje čudi.

ios7Druga novost koja me zaintrigirala je i promjena vizuala. Ne znam kako drugi gledaju na tu ne baš malenu promjenu, ali meni se čini da su svi vizuali prilično približeni iOS-u (ne svi, naravno, ali jedan dobar dio). Znam da će neki reći da je to dobro, neki da nije, neki da izmišljam gluposti, ali meni tako izgleda, i da budem iskren, iako prilično volim flat dizajn, ne sviđa mi se što to Google sad gura. Nije dizajn loš, naprotiv, no guranje flat dizajna nakon predstavljanja iOS-a 7 koji je temeljen baš na takvom dizajnu, nakon dugog vremena korištenja skeuomorfizma, ne smastram poželjnim – iako mogu shvatiti marketinšku logiku toga.

Novosti su nastavljene novim notifikacijama, koje su napravljene bolje, jednostavnije, ali i s više mogućnosti. Notifikacije ne razdvajam na one na lock-screenu i u padajućem izborniku, pa zato i kažem da su im mogućnosti daleko veće. Nisam jedan od onih koji vole odgovarati na SMS iz padajućeg izbornika ili slične akcije (po tome sam puitanju priličan klasičar – aplikacija za određenu notifikaciju, ne samo fragmentić u kojem ne vidim što sam s kime razgovarao…), no postoji veliki broj korisnika koji upravo takve akcije smatraju izrazito korisnim. A to je još jedan dodatak prije spomenutoj uštedi energije, jer je, prema riječima Googleovih developera, jednostavnije i dosta brže odgovoriti na poruku i time mobitel prije spremiti i vratiti u deep sleep mod. Ako je tako, moja će baterija opet biti relativno slabašna…

Novotarija ima, više ili manje bitnih, no jedno je sigurno – do pune verzije Androida L ćemo se načekati do jeseni. Je li riječ o početku ili kraju jeseni, nije baš previše jasno, no kad Android L dođe, biti će ispoliran, bolji i naprediji od ijedne verzije koju smo do sad imali prilike vidjeti – a možda i najbolji mobilni OS. Možda.

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s