ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

LG G3 – Opet stock

Nije tajna da volim CyanogenMod ROM-ove, nije tajna da sam CM stavio na takoreći sve svoje uređaje. Ali, isto tako, nije tajna niti da sam sadašnji mobitel, LG G3 vratio na stock ROM. Možda vas zanimaju i razlozi za takav postupak.

LG G3

CM, odnosno, CyanogenMod najpoznatiji je aftermarket ROM za dosta uređaja koji rade s Android operativnim sustavom. Sama ideja takvog ROM-a koji donosi mnoga poboljšanja samog Androida je u osnovi odlična i dosta dobro izvedena na mnogim uređajima. No, kako je baza uređaja sve veća, tako i za developere ima sve više posla u održavanju ovakvog proizvoda stabilnim. Zašto? Jer mnogo uređaja znači i mnogo drivera, mnogo rezolucija, mnogo načina flashanja OS-a, a za mnoge uređaje ne postoje i službene distribucije.

Zašto je situacija takva? Jer većina developera koja stoji iza CM ROM-ova nije plaćena za taj posao, nego ga rade kao volonteri ili hobisti. Neki od tih developera su izrazito stručni u tom polju, pa su u mogućnosti održavati ROM-ove za više od jednog uređaja, no često za ROM za jedan jedini model uređaja stoji cijeli tim developera. Neki su stručnjaci za jezgru, neki su izvanredni za sređivanje drivera, neki su troubleshooteri bez premca, no svatko od njih radi izuzetan posao stabiliziranja i razvoja ovog ROM-a.

Ipak, neki se put dogodi da postoje bugovi, greške koje zahvaćaju samo određeni profil krajnjih korisnika i koliko god se prijavljivalo određeni problem, developer ga nije u stanju replicirati i otkloniti. Vjerojatno radi spleta okolnosti ili samih postavki uređaja, replikacija problema može biti problematična, a samim time i otklanjanje istog.

E, pa radi jednog takvog buga sam i ja odlučio maknuti CM sa svojeg G3, jer se nikako nisam mogao saživjeti s njim. Naime, GSM veza je izrazito nestabilna. Često nisam mogao nikoga nazvati bez resetiranja GSM modula, a u otprilike 50% slučajeva čak niti to nije pomagalo – nego samo potpuni reboot mobitela. Kako volim dostupnost, i mobitel koristim za koordinaciju sa suprugom, biti nedostupan 5-6 minuta u nekom shopping centru jer sam morao rebootati mobitel nakon 3-4 reseta GSM modula, istovremeno pazeći na dijete – nikako nisam mogao prožvakati.

Još se uz navedeni problem pojavilo i povremeno, ničim izazvano samo-rebootanje (i do 3-4 puta dnevno), i situacija s CM-om postala je neizdrživa. I tako se na moj G3 vratio stock ROM (rootan, ali stock). Moram priznati da se osjeti razlika, mobitel je ponešto sporiji u odzivu, baterija se nešto brže prazni, nema svih mogućnosti prilagodbe – ali sam dostupan, bez reboota i bez samo-reboota. Dok se ne pojavi stabilna inačica CM12.1 za LG G3, osuđen sam na stock, koji možda i ima svoje bugove, ali ih ne vidim i ne smetaju me (za sad – tko zna što budućnost nosi).

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s