ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Garmin VivoActive

Novi gadget koji dobih jest Garmin VivoActive, pametni sat namijenjen prvenstveno sportašima. Ovo je prvi VivoActive, nije ona HR varijanta, odnosno nema heart-rate monitor (niti ugrađeni, niti ANT+ povezani). I iskreno sam pozitivno iznenađen koliko je za neke stvari dobar.

IMG_20160502_134727No, krenimo redom. Po izgledu je dosta jednostavan, četvrtastog oblika, s dvije tipke na bočnim stranicama te dvije kapacitivne tipke ispod ekrana. Na slikama djeluje dosta deblje, tako da me iznenadio koliko je u biti tanak. Vodootpornost ne začuđuje, imajući na umu da je jedna od funkcija sata i praćenje plivanja…

Ekran je sasvim sigurno jedan od najboljih dijelova sata, jer je u boji, ali čitljiv na izravnom i jakom suncu! Naravno da tad boje ne izgledaju baš najbolje, ali su sve informacije na satu čitljive bez ikakvog naprezanja. Za korištenje u mraku moguće je upaliti osvjetljenje ekrana, koje se nakon definiranog vremena samo ugasi. Ekran je ujedno i touchscreen, radi solidno, iako bi neki put mogao i bolje reagirati – no radi i po kiši, što je razlog da mu se povremena manja osjetljivost zanemari.

Ugrađeni GPS radi vrlo precizno, po mojem laičkom mišljenju, i dosta brzo pronalazi satelite (brže od mog smartfona). Bluetooth veza je stabilna, a mogla bi biti i malo brža – sinkronizacija sa smartfonom je pomalo spora. No, ni povezivanje s računalom putem žičanog postolja ne daje neku veću brzinu sinkronizacije, iako je tada osjetno brža.

Ono što definitivno moram pohvaliti jest baterija – s dvije aktivnosti po 20ak minuta dnevno, baterija se isprazni tek nakon 7 dana! S time da je cijelo vrijeme povezan  bluetoothom s telefonom, obavijesti dolaze kroz cijeli dan, vibrira za dolazni poziv i pedometar radi stalno. Prema specifikacijama baterija bi trebala izdržati 10 sati rada s aktivnim GPS-om, što je solidan rezultat, dok bi u stand-by modu rada trebala držati barem 7 dana. Da ne koristim bluetooth cijelo vrijeme, da nema toliko obavijesti i poziva kroz dan, vjerujem da bi baterija izdržala i znatno duže. No i ovo je sasvim respektabilan rezultat. Punjenje traje oko 3 sata na slabijem punjaču, dok na punjaču od 2A traje oko sat i pol. Također nezanemariv rezultat!

Što se softverske strane tiče, na uređaju su predinstalirane neke aplikacije koje proizvođač smatra bitnima, pa se tu mogu naći aplikacije za praćenje hodanja, trčanja, bicikliranja, plivanja i golfa, te trčanja i hodanja po traci i bicikliranja na trenažeru. Meni je osobno najbitnija aplikacija za praćenje bicikliranja, dok sam većinu ostalih deinstalirao (što rijetko koji proizvođač dopušta – predinstalirano se često ne može ukloniti). Dodatnih aplikacija na Connect IQ storeu nema previše, no većinom su vezane uz sportske aktivnosti, što i jest osnovna namjena ovog sata. Meni draga mogućnost jest mijenjanje izgleda prikaza sata, što se lako preuzme sa Connect IQ storea, te ih postoji veliki broj više ili manje zanimljivih.

vivoactiveUparen sa smartfonom sat ima velike mogućnosti analize podataka, pa tako prati ne samo navedene sportove, nego i spavanje. Iako mi nije jasno po kojem obrascu radi i kako neke od podataka dobiva, ova mi je mogućnost prikazala kako spavam, i što je bitnije – koliko spavam. I ispada da spavam više nego sam mislio…

Ovaj sat ne mora raditi u “kompi” s telefonom, a podatke je moguće prebaciti izravno na Connect IQ osobni profil. Jedini eventualni problem koji vidim jest da ili ne znam ili nije jednostavno prebaciti podatke u neku drugu aplikaciju osim MyFitnesPal i Strava, koje osobno ne koristim (ja sam fan Runtastica), no postoje i dobre smartfon aplikacije koje su u mogućnosti odraditi i taj zadatak s lakoćom (poput SyncMyTracks).

Ovaj sat sasvim sigurno nije namijenjen fashionistama, odnosno “modno osvještenim osobama”, kojima je izgled često važniji od funkcija, nego cilja rekreativne sportaše (ne znam može li se koristiti za profesionalni sport). Meni, kao rekreativcu ovaj je sat izvanredan dodatak jer ne moram vaditi telefon, skidati rukavice da bih namjestio aplikaciju, sve pokrenuo, pa spremio i navukao rukavicu natrag na ruku – sve je dostupno stalno 🙂 Ne znam kakvi su ostali Garminovi proizvodi, no sasvim je izvjesno da ću ovaj preporučiti svima koji se bave nekim sportom i vole dobar gadget. Garmin, sjedni, čista petica!

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s