ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Jednostavan kućni server

Kad-tad informatizirane kuće razviju potrebu za malim, jednostavnim i jeftinim serverom. Je li riječ o datotečnom, print, web, database ili nekoj petoj vrsti, sasvim je svejedno. Jedna od najjeftinijih opcija je kupiti neko rabljeno računalo na Njuškalu ili Oglasniku, ali takva su računala često nepouzdana, a potrošnja struje im sasvim sigurno nije malena. Pa kakve opcije imamo za napraviti mali kućni poslužitelj, uz malu potrošnju struje ali i skromniji kućni budžet?

Jedno rješenje je kupovina novog desktop računala, no to sasvim sigurno nije jeftino. Najjeftinije računalo koje sam trenutno našao u katalogu košta 1999 kn… Nije baš budžet-friendly, no nije niti blizu cijene pravog servera. Drugo je rješenje kupovine minijaturnog računala temeljenog na Intel Atom procesorima, što obično košta više od desktop računala radi minijaturizacije i novijih komponenti. Obje ove opcije imaju ozbiljnu manu: niti jedno od ovih računala nije predviđeno za rad 24/7, odnosno bez ikakvog gašenja. Upravo zato serverska računala koštaju znantno više, ali zato troše i znatno više struje – osim ako nije riječ o novijim mikro-serverima, kojima je potrošnja značajno reduciana, ali zato cijena nije.

Treća je opcija korištenje Android sticka ili neke drugog oblika takvih računala. Potrošnja je obično vrlo malena, često su dovoljno proširivi USB diskovima, no postoji i jedan problem: Android je korisnički operativni sustav, i nema jednostavne mogućnosti ponašanja poput servera: datotečni sustav je teže za dijeliti, print serveri nisu lako dobavljivi, web i database serveri su dostupni ali i za razliku od Linux i Windows varijanti, spori i općenito slabijih mogućnosti.

Moj kućni Orange Pi PC server na disku od 250 GB, a sve je na malenom 8-portnom switchu. Da, nema kućište. Ne, ne treba mi.

Moj kućni Orange Pi PC server na disku od 250 GB, a sve je na malenom 5-portnom switchu. Da, nema kućište. Ne, ne treba mi.

Moj je prijedlog korištenje neke od Pi vrste računala: Raspberry Pi, Orange Pi, Banana Pi, ili neki srodni Pi. Računala su malena, potrošnja struje je skromna, u prosjeku oko 10W do najviše 15W (dakle u rangu žarulja iz hladnjaka i napa), dovoljno su proširivi, moguće je postaviti “pravi serverski” operativni sustav (Armbian ili neku drugu vrstu Linux distribucije koja je pogodna za računala temeljena na ARM procesorima), a uz to ih je i gušt slagati.

Ja trenutno imam Orange Pi PC kao server. Na njemu je Armbian, spojen je USB disk, služi kao web, database i datotečni server, potrošnja je izrazito niska, stabilan je i za moje potrebe više nego dovoljno brz. Naravno da neke teže operacije na njemu nisu jako brze (poput sustava Moodle u theme dizajn modu – no cache, no speed), no to mu i nije osnovna namjena i stoga niti neka zamjerka.

Od ostalih stvari koje bih preporučio na ovakvom računalu jesu Webmin, Apache, MySQL, PhpMyAdmin, CUPS (print server), Samba i SSH server. Većinu je moguće kontrolirati upravo kroz Webmin, a one sitnice koje nije, moguće je spajanjem na SSH i kontroliranjem izravno na mikro-računalcu. Čak i ne-linux korisnik poput mene, uz pomoć običnog Googla (da, Google je vaš prijatelj u ovom slučaju) može instalirati i podesiti većinu (ako ne i sve) aplikacije potrebne za kućni server.

Hardverski, server je Orange Pi PC, sa dodanim RTC satom (nije nužan, može se i bez njega), napajanjem od 5V 2A, te USB diskom od 250 GB (2,5 inčni, bez vlastitog napajanja). Orange Pi je žicom spojen na router internet providera (kod mene, trenutno HT).

Disk košta oko 300 kn (npr. na Njuškalu), napajanje oko 100 (jača varijanta od 3A), 8 GB microSD kartica oko 70 (npr. na Njuškalu), a Orange Pi PC sam kupio za 20 USD (dakle circa 150 kn, ovdje). To ukupno iznosi 620 kn za kućni server. Mora se priznati da je ta cifra znatno manja od najjeftninijeg desktop računala, neusporedivo manja od bilo kojeg ozbiljnog servera, a za kućne je potrebe sasvim dovoljno jak. Naravno, moj je server bez kućišta, što može biti problem nekim korisnicima, pa kupovina prosječnog kućišta podiže cijenu za nekih 5-7 USD što ne smatram nekim problemom. Dapače, prilikom naručivanja Pija preporučam da odmah naručite i kućište za isti. Moguće je kupiti i neka premium kućišta za Raspberry Pi, u vrijednostima od 30-60 USD, što meni osobno ubija svrhu Pi računala, a nema ni realne potrebe za time (osim eventualno estetike, no tada radije potražite 3D sketcheve, dajte nekome da to isprinta i u to obucite svoj Pi, bit će jeftinije i često bolje od neki komercijalnih).

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s