ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Soundbar – ima li neki bolji?

Nedavno smo supruga i ja kupili novi stan. I u tom stanu smo odlučili neke stvari napraviti bolje, drugačije nego smo imali u starom. Jedna od stvari koja je meni bitna jest i ozvučenje. Ne tražim ja super-high-fidelity ultra-visoko-vjerni zvuk, nego da filmove koje povremeno pogledam(o) imaju bolji zvuk nego što većina TV-a pruža (a naročito moj).

Zbog toga sam došao na ideju kupovine soundbara – uređaja koji bi zamijenio moj receiver (koji sam prodao jer u novom stanu ne želim imati tako veliki uređaj, koji ne može napraviti sve što od njega očekujem – koji je uz navedeno imao i OGROMNE zvučnike (ogromne bookshelf B&W 602 zvučnike), koje ne bih imao kamo postaviti da ne izgleda ružno). Soundbar koji mi se svidio je LG SJ4. Taj soundbar, ukratko rečeno, ima sve što želim. Osim cijene. Na većini mjesta košta preko 1500 kn, što je cifra koju nisam siguran da bih rado odvojio.

Tražeći zamjenu, slučajno sam našao par raznih tutorijala kako napraviti audio switch, uređaj kojim mogu birati između raznih ulaza zvuka i jednog (ili možda više) izlaza zvuka. Kako je taj sklop u osnovi vrlo jednostavan, odlučio sam potražiti i ostale komponente soundbara koje bih, ako se odlučim za izradu ovakvog sklopa, mogao ugraditi. I guess what: našao sam sve, pa i one koje mi nisu odmah pale na pamet…

Uređaj koji ću izgraditi neće imati svoje zvučnike, pa nije “pravi” soundbar. Imam odlične računalne Logitech 2.1 zvučnike, koji imaju super zvuk, mali su i pristojno izgledaju. Woofer je dobro skriven, pa nemam problema ni s time. Ono što tim zvučnicima nedostaje je višestruki ulaz i mogućnost prebacivanja između njih. A upravo će tome služiti moj uređaj.

Od osnovnih ulaza, želim imati standardni 3,5 mm ulaz , toslink (optika za TV, iskoristit ću postojeći uređaj s eBaya, ali ga izvaditi iz kućišta i prilemiti na svoj uređaj), te Bluetooth streaming. Od opcionalnih sam se odlučio za FM radio i microSD MP3 player. Ono što je meni jako bitno kod ovog uređaja jest način kontroliranja: moram moći odabrati ulaz i izlaz na samom uređaju (fizičke kontrole), ali i putem Bluetootha. Iz ovog razloga su neki već gotovi Bluetooth audio streameri otpali, i “natjerali” me da izradim cjelokupan uređaj sâm.

Postoje Bluetooth moduli za audio streaming koje je moguće koristiti i kao data module, što je izvanredno za spajanje na Arduino. Taj Arduino (u mojem slučaju Mega, radi količine releja te “prebrikanih” dugmića, jednostavno obavezan) je “mozak” uređaja, koji će tim Bluetooth modulom dobivati naredbe, ali će biti spreman i za prihvat fizičkih kontrola.

Moja će Mega tako kroz BT primati naredbe za prebacivanje ulaza, prebacivanje izlaza (jedan za zvučnike, jedan za slušalice), odabir radio stanice na FM tuneru, kontrola svirke s MP3 playera. Uz to, sve što radi (BT streaming, BT status, odabrani ulaz, odabrani izlaz, radio stanica kad je FM tuner uključen, komanda za MP3 player) treba prikazati, što na malom OLED ekrančiću na prednjem dijelu uređaja, što pomoću statusnih ledica. Uz sve to, preko BT-a će se uređivati i jačina osvjetljenja tog OLED-a, kao i jačina osvjetljenja ledica putem digitalnog potenciometra.

I sve ovo će biti u lijepom crnom aluminijskom kućištu, s vrlo malo stvari s prednje strane, nešto više na stranama, i naravno, obiljem ulaza sa stražnje strane. Naravno, mislio sam i o Bluetoothu, koji bi radio u tom kućištu uz smetnje i s jako smanjenim dometom. Kako bih u startu riješio taj problem, postavit ću vanjsku antenu na stražnjoj strani :-).

Dvije najbitnije stavke ovog uređaja: prva, cijena je, za SVE module, za sve opcije, za SVE: ispod 800 kn, s time da neke komponente u toj cijeni ne mogu kupiti na 3-4-5 komada, koliko ih trebam, nego dolaze u lotovima od 10-20 komada, što u konačnici smanjuje cijenu uređaja na 720-730 kn. A druga je da se i moja supruga složila s izradom ovakvog uređaja, s jednim uvjetom: da izgleda i radi kako treba, bez da se svakih 2-3 dana vraća na radni stol.

Zadnja je stavka kako napraviti Android aplikaciju. Ne pada mi na pamet raditi išta za iOS, jer nemam niti jedan iOS uređaj u kući. I za ovo sam našao par tutorijala kako napraviti jednostavnu aplikaciju koja će se spojiti na ponuđene BT uređaje, te koja šalje jednostavne naredbe na odabrani BT uređaj, te s njih prima statuse. Ovo potonje još nisam sasvim shvatio kako napraviti za moje potrebe (znam što želim, no ne i kako ću to implementirati), no kako će moj uređaj imati i OLED ekran i statusne ledice, za početak nije (previše) bitno. Aplikacija će biti ružna, nisam vičan Javi i programiranju za Android, ali sam uvjeren da će biti funkcionalna. U krajnjoj liniji, to je samo hrpa gumbića  koja šalje kratke stringove na ciljani BT uređaj 🙂

Veselim se početku ovog projekta, no znam da će me iznervirati vrijeme dostave materijala s ebaya (Kina, Tajvan i ponešto s Malezije, ništa iz EU jer je to preskup sport). S projektom neću brzati. Nekih dijelova imam više pa mogu napraviti prvo proof of concept uređaj (i naučiti hrpu novih stvari), pa tek potom sve lijepo složiti u kutiju. I nadam se da kad jednom složim taj uređaj, neću imati potrebu otvarati ga svakog tjedna da bih popravio a, b ili c komponentu… 🙂

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s