ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Osnovni mobilni pojmovi

ANDROID: Root (rootanje)

Rootanje je proces koji na Android uređaju korisniku daje sva prava i ovlasti, i time mogućnost mijenjanja dijela ili čak cjelokupnog operativnog sustava drugim (drugom ROM-om razvijenim za taj uređaj – rijetko je riječ o drugoj vrsti operativnog sustava, uglavnom je riječ o Androidu određenih inačica).

IOS: Jailbreak

Jailbreak je proces koji na iOS uređaju korisniku daje skoro sva prava i ovlasti, slično kao i root na Androidu, s razlikom da za iOS uređaje ne postoje custom ROM-ovi, nego se sve modifikacije rade na postojećem operativnom sustavu uređaja.

SVI: WiFi

WiFi je mogućnost spajanja uređaja na neku mrežu bez uporabe žica, još nazvan i bežična mreža. Ova se tehnologija koristi uglavnom u zatvorenim prostorima, iako je moguće korištenje na većim otvorenim prostorima. Ovu tehnologiju ne treba miješati s mobilnim internetom – iako se preko WiFi-ja pristupa internetu, domet WiFi mreže je znatno ograničeniji od mobilne mreže nekog operatera.

SVI: 3G/4G/LTE

Ova se tehnolgija koristi kao pristup internetu s bilo kojeg mjesta. Za razliku od WiFi-ja, domet mu je znatno veći, no često zna biti problematičan u novijim zgradama od armiranog betona. Novije generacije mobilnog interneta poput LTE nisu toliko podložne mijenjanju jačine signala u zatvorenim prostorima. Imenovanje je oznaka brzine veze, te tako 3G ima brzinu od 200 kbit/s (prva je bila veza GPRS, kasnije UMTS, novije su HSxPA – često označeno kao i 3.5G ili 3.75G, brzine rastu i do teoretskih 84 Mbit/s, s napomenom da se rijetko vidi ovakva brzina), dok 4G ima propusnost od teoretskih 1 Gbit/s. LTE je naziv jedne od  tehnologija koje se koriste za 4G mreže (postoje LTE, LTE Advanced, Mobile WiMax i TD-LTE za neke operatere).

SVI: SoC

Sysem-on-Chip, sklop procesora, grafičkog procesora, radne memorije i raznih senzora i komunikacijskih kontrolera u jedan čip radi efikasnosti, manje veličine i manje disipacije topline.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s