ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

RC auto – igra s Arduinom

Da se igram s Arduinom nije niti tajna, niti nepoznanica. No do sada se nisam previše bavio stvarima van IoT-a, pa je izlet u preinaku RC autića u RC BT Arduino autić novost.

Pročitaj više…

Oglasi

Kućna radinost – benchtop power supply

Moj benchtop power supply

Kućna automatika i Arduino su stvari koje me u zadnje vrijeme sve više zanimaju. Radim s time sve više, i jedna od pametnih stvari koje mi nedostaju je i kvalitetan power supply, s regulacijom napona. Kako su gotovi vrlo skupi, a ja sam prilično škrt, odlučio sam sâm napraviti jedan.

Pročitaj više…

Jednostavan kućni server

Kad-tad informatizirane kuće razviju potrebu za malim, jednostavnim i jeftinim serverom. Je li riječ o datotečnom, print, web, database ili nekoj petoj vrsti, sasvim je svejedno. Jedna od najjeftinijih opcija je kupiti neko rabljeno računalo na Njuškalu ili Oglasniku, ali takva su računala često nepouzdana, a potrošnja struje im sasvim sigurno nije malena. Pa kakve opcije imamo za napraviti mali kućni poslužitelj, uz malu potrošnju struje ali i skromniji kućni budžet? Pročitaj više…

Pametna kuća

Moje bavljenje Arduinom i Pijevima (Raspberry, Orange…) stavilo me u poziciju da mogu napraviti svoju pametnu kuću, svoju dugogodišnju želju jednog lijenčine. Pod pametnom kućom smatram niz senzora i sklopki koje rade zajedno, umjesto svaki za sebe i kontrolirano samo od strane korisnika (mene). Kako bih to napravio potrebno je izraditi cijeli niz senzora, što vanjskih, što unutarnjih, kao i niz sklopki ali i upravljačkih sklopova za motore. Neke već imam, mnoge još moram napraviti prema nacrtima koje sam već napravio, ili ih tek trebam osmisliti i shvatiti kako napraviti.


Postojeći (a i budući) senzori i aktuatori objedinjeni su u cloud platformi Cayenne (cayenne.mydevices.com), koja omogućava kontrolu uređaja putem web sučelja i Android aplikacije. Kako bi se ta platforma mogla koristiti, potrebno je u Arduino uređaj postaviti skriptu koja koristi periferiju (senzore, aktuatore) i povezuje ga s Cayenne platformom. Skripte su uglavnom vrlo jednostavne, svode se na čitanje senzora i “push” vrijednosti u oblak, te čitanje instrukcija iz oblaka i aktivaciju aktuatora. Čak i za početnika poput mene, ovo nije (pre)veliki problem.

WiFi senzor za temperaturu/vlagu

WiFi senzor za temperaturu/vlagu

Iako nisam nešto vičan izradi Arduino skripti, ove sam napravio potpuno sâm, čak mogu reći da su mi tutorijali s Cayenna odmogli. Malo veće mozganje, i napravio sam prvu, skromnu i jednostavnu skriptu. Nastavak mozganja, i skripta je unaprijeđena s funkcijama koje nisam primijetio da je itko prikazao na Cayennu – ne zato jer ne bi znali (sasvim je sigurno da tu platformu koristi veliki broj korisnika kojima je Arduino u malom prstu i moje znanje pojedu za doručak), nego zato što im se jednostavno ne da prikazivati i objašnjavati. A možda i jer žele imati nešto što mogu pokazivati (kao ja, npr.).

Skripta je za sad iznimno primitivna, samo prikuplja podatke sa senzora (ili prima i šalje status pina, po potrebi/naredbi mijenja – što kontrolira relej) i šalje ih na Cayenne (a može i na ThingSpeak), dok naprednijih funkcija nema. Postoje tri funkcije koje želim ugraditi, a za koje sam čak i našao library-je koji mi u tome mogu uvelike pomoći. To su odabir bežične mreže izravnim spajanjem na uređaj, upisivanje Cayenne tokena (taj token je jedinstven za svaki uređaj koji se spaja) i/ili ThingSpeak kanala, te uspostava mesh mreže.

Najbitnija funkcija mi je spajanje na WiFi, koja radi tako da se uređaj ponaša kao hotspot s malim web serverom. Kad se korisnik spoji na taj hotspot, može se spojiti i na jednostavnu web stranicu koja omogućava upis WiFi SSID-ja i lozinke mreže. Koliko znam, ESP8266 podržava WEP, WPA i WPA2, dok mi nije poznato podržava li spajanja na mreže poput eduroama, koji koriste TTLS i PAP (no, kako za sad nemam namjeru spajati ove svoje proizvode na eduroam, ovo i nije trenutno jako bitno).

Druga je funkcija upis Cayenne tokena, a po potrebi i ThingSpeak kanal(e). Ovisno o konfiguraciji samog uređaja (koliko se stvari na njemu koristi, jedna, dvije ili tri) potrebno je omogućiti i broj upisa tih kanala, ali i za Cayenne predvidjeti i prikazati virtualne pinove (Cayenne koristi virtualni pin za komunikaciju s uređajima, koji se u Ardiunu jednostavno podesi).  Kako izrazito volim Wemos D1 mini pločicu a više od tri stvari mi nije potrebno spajati, nemam potrebe izrađivati skriptu koja bi radila s više njih. Usostalom, to komplicira stvari na više razina, a meni je cilj napraviti stvari što jednostavnijima i sebi i eventualnim kasnijim korisnicima.

Treća funkcija, mesh mreža, omogućava spajanje više uređaja na WiFi tako da se spajaju jedan na drugi, odnosno, da se radi mreža na kojoj nije nužno da se svi uređaji spoje na access point nego je dovoljno da jedan bude spojen i služi kao pristupna točka za pstale kojima je  WiFi mreža preslaba ili nedovoljno pouzdana.

S ove tri funkcije, i uz dobro složen uređaj s kutijom (što još trebam usavršiti ili čak nabaviti neki manji 3D printer), sve što radim mogu možda i komercijalizirati. Vjerujem da postoji dosta ljudi koji bi dali 100-injak kuna za WiFi termometar, ili 150-ak kuna za WiFi utičnicu. No, moj plan nije takva komercijalizacija komadne prodaje (no nije isključena), nego bih više volio opremiti cijeli stan odjednom. Ovo je relativno lako izvesti, s napomenom da neke senzore i aktuatore još nisam napravio.

Ideje za senzore i aktuatore imam, poput neinvazivnog senzora rada veš-mašine koji radi na principu senzora pokreta same mašine, pa uređaj za detekciju otvorenog prozora/vrata, uređaj za podizanje i spuštanje roleta, senzora za puštanje vode, daljinski upravljanog ventila za vodu i/ili plin, senzora osvjetljenosti, UV zračenja, vlažnosti zemlje neke biljke (sa ili bez pumpe za zalijevanje) itd. Ideja imam mnogo, i jednu po jednu ću izrađivati u svojem stanu, koliko mi vrijeme i financije dopuste. Samo ću spomenuti da postoje i neki uređaji koje mi je vrlo nepotrebno spajati na oblak, poput hladnjaka (što će mi hladnjak na netu? Da naručuje salatu, patliđane i rabarbaru dok mene nema doma???), upravljanje mašinom za pranje veša i onom za suđe (obje moram napuniti nekako, time mi spajanje na oblak potpuno gubi ikakav smisao), kao i mikrovalnom i običnom pećnicom. Upravljanje za njih nije bitno, no tzv. dead-switch je zgodna stvar (mogućnost isključivanja struje za svaki uređaj zasebno).

Određivanje smjera

Bavim se svime i svačime: Androidima, iOS uređajima, računalima, mrežama, home automationom, Arduinom (još uvijek ne toliko profesionalno koliko bih želio), Raspberry Pi-jem (i ostalim srdonim Pi-jevima), senzorima, pa čak i primitivnom elektronikom (ja sam mala beba u usporedbi s nekim mojim frendovima, a što se tek na netu može naći, eeeehhh).

Volio bih saznati od vas, čitatelja, kojim smjerom bi ovaj blog trebao nastaviti, što vas najviše zanima, što biste željeli da više pokrijem. U svrhu toga sam napravio malu anketicu, pa lijepo ispunite, i prema tome ću se orijentirati za dalje. Čak i ako većina vas kaže da ugasim blog, napravit ću tako.

Isto tako, ako imate kakve kritike, komentare, želje i pozdrave, slobodno ih napište.

Pozdrav svima!

Raspberry Pi – novotarija i gušt

20170118_225714

RetroPiStation

Imam Raspberry Pi 2 B+ (valjda sam dobar model rekao, to je dvojka s gigom radne memorije)… I složio sam RetroPiStation. E, sad se vi pitate “A koji je to vrag?” Pa, stvar je prilično jednostavna: Raspberry Pi s emulatorima za hrpu starih konzola i računala, namijenjen igrama.

Pročitaj više…

LG G5: Nastavak LG-ova

Opet ja s novim mobitelom, opet iz LG-ove linije, opet flagshipG5. Prema specifikacijama zvijer, s nekim dobrim dodacima koje ostali nemaju, no je li sve kao na papiru? Pročitaj više…

Garmin VivoActive

Novi gadget koji dobih jest Garmin VivoActive, pametni sat namijenjen prvenstveno sportašima. Ovo je prvi VivoActive, nije ona HR varijanta, odnosno nema heart-rate monitor (niti ugrađeni, niti ANT+ povezani). I iskreno sam pozitivno iznenađen koliko je za neke stvari dobar. Pročitaj više…

Arduino i ja

WiFi Serial Transceiver Module ESP8266Krećem polako s Arduinom. Znam, nije striktno vezano uz mobitele i tablete, no home automation me već jako dugo zanima. Arduino je jedan od jeftinijih načina za izradu “pametne kuće”, no za to je potrebno znanje programiranja koje ja nemam. I nisam baš siguran jesam li sposoban to usvojiti. I na tome bi ostalo, Arduinom se ne bih bavio da nisam, sasvim slučajno, naletio na Visuino, alat za vizualno uređivanje Arduino sketcheva. Pročitaj više…

Novi tablet: ONDA V919 Air CH

U poplavi jeftinih kineskih tableta, nisam odolio iskušenju i nabavio sam jedan. Riječ je o Onda V919 Air CH tabletu, koji vrti Windowse 10 Home (nevjerojatno, ali potpuno legalno licencirane). Tablet ima uvjerljive specifikacije, koji se ne bi posramili ni neki bolji proizvođači. Pročitaj više…

LG G3 – nikako na zelenu granu

Da, opet sam mijenjao ROM. I opet sam na CyanogenMod-u. I to iz jednog od razloga zbog kojeg sam i prešao s CM-a na stock – random-reboot. Kako je to moguće? Pročitaj više…

LG G3 – Opet stock

Nije tajna da volim CyanogenMod ROM-ove, nije tajna da sam CM stavio na takoreći sve svoje uređaje. Ali, isto tako, nije tajna niti da sam sadašnji mobitel, LG G3 vratio na stock ROM. Možda vas zanimaju i razlozi za takav postupak. Pročitaj više…

Android stick MK808B Plus

MK808B Plus M805 Quad-CoreNabavio sam novi gadget, Android HDMI stick MK808B Plus, generički. Riječ je o minijaturnom računalu s AMLogic M805 SoC-om s 1 GB radne memorije i 8 GB pohrane. Na sticku se, u trenutku otvaranja kutije, nalazio Android 4.4. Pročitaj više…

Muke po CM-u

Kako volim prčkati po svojim uređajima, tako je i LG dobio CyanogenMod. I to ni više ni manje, CM12.1 – Android 5.1.1. Eh, da ni svemoćni CyanogenMod nije savršen, svjedoči i prijava veliko broja problema koje taj custom ROM ima: od manjih problema s GSM vezama, do većih problema s WiFi-jem. A kad govorimo o problemu s WiFi-jem, tu nije riječ o jednom problemu, nego nizu njih. Jedan od njih se događa i meni, a sudeći po nekim napisima, događa se već dugo, od CM verzije 11. Pročitaj više…

Android i unaprjeđenja – Lollipop?

Moj je G3 na Androidu 5.0, zvanom Lollipop. Već je puno pisano i o LG G3-ici i o Lollipopu, ali ono što ja donosim je pogled jednog korisnika – ovaj put samo malo naprednijeg nego inače.
Pročitaj više…

2014 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2014 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

A San Francisco cable car holds 60 people. This blog was viewed about 1,800 times in 2014. If it were a cable car, it would take about 30 trips to carry that many people.

Click here to see the complete report.

Novi stroj

Promijenio sam mobitel. Više nisam u Samsung timu, prešao sam na LG. Moj novi uređaj je G3. Onaj s 3 GB RAM-a. Zvijer koja ždere sve što se pred njega stavi. A svejedno je prilično štedljiv prema bateriji. E, a to je najčudnije. Ili je možda bolje reći “najčudnije”? Pročitaj više…

ART, korisno a ne košta

Runtime selectionKad se ART pojavio u Jelly Beanu, najavljen je bio kao zamjena za tad već prastari Dalvik Virtual Engine. Za one koji ne znaju, Dalvik omogućava izvršavanje Java kôda na nativno Linux platformi, prevodeći sve instrukcije na računalu shvatljiv način (da, računalu, jer Vaš pametni telefon nije ništa drugo nego minijaturno računalo s dodirnim ekranom i virtualnom tipkovniocom). ART je u prijevodu Android RunTime. Mnogo aplikacija, koje su naravno pisane za Dalvik, nisu radile ispravno s ART-om, pa mnogi, uključujući i mene, nisu niti pomišljali na ART.

Pročitaj više…

Android L

Android LSvi koji se imalo bave Androidom znaju da je Google predstavio ranu developersku inačicu sustava nazvanu Android L. Ovo slovo L prati tradiciju nazivanja tog operativnog sustava, ali je u šali i rečeno da označava later – da, korisnici, dobit ćete svoj novi OS, ali kasnije :-)… Kako god nazvan, Android L donosi hrpu novotarija, od kojih ću spomenuti samo neke. Pročitaj više…

I opet Xoom

Ta Motorola Xoom jednostavno odbija predati meč! Postoji hrpa developera koji još uvijek, nakon toliko vremena razvijaju ROM-ove za taj već vremešni tablet. Tko se ne sjeća, Motorola Xoom je bio prvi Android tablet koji je imao verziju tog operativnog sustava namijenjenu isključivo tabletima, Android 3.0 Honeycomb. Nakon toga je počela era Android tableta, koji u zadnje vrijeme brojem prodanih primjeraka čak prelaze famoznu Apple-ovu uzdanicu iPad. Pročitaj više…

Post Navigation