ZG Droid

Malo o mobitelima, tabletima, Androidu, iOS-u…

Povijest Androida

Android Inc.

Povijest Androida počinje 2003. godine, kad je osnovana tvrtka Android Inc. Osnovali su je Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White. Godine 2005. Google kupuje cijelu tvrtku Android Inc.

2007. osnovan je Open Handset Alliance (OHA), gdje se prvi put govori o Androidu, operativnom sustavu za pametne telefone s temeljima u otvorenom kodu.

Android Beta

U studenom 2007. predstavljen je Android Beta SDK (Software Development Kit).

Android 1.0

Prva javna inačica mobilnog operativnog sustava Android, napravljena za uređaj HTC Dream (T-Mobile G1), objavljena je u rujnu 2008. godine.

Android 1.1

U veljači 2009. godine, Android je ažuriran na inačicu 1.1 za T- Mobile G1 uređaj.

Android 1.5 – Cupcake

U travnju 2009. godine izlazi nova inačica sustava, kodnog imena Cupcake i brojčane oznake 1.5. Ova verzija donosi dosta značajnih unapređenja, poput mogućnosti snimanja i pregledavanja video-zapisa, spoja s Picasa i YouTube servisima i izravnog prijenosa slikovnih i video sadržaja na te servise, te možda najprepoznatljiviju mogućnost sustava – widgete za radnu površinu. Uz sve navedeno, uvedena je i virtualna tipkovnica – od ovog trenutka otvara se novo poglavlje za Android uređaje koji više ne moraju imati fizičku tipkovnicu, te mogu biti tanji, lakši i privlačniji mainstream publici.

Android 1.6 – Donut

U rujnu 2009. godine izlazi nova inačica, 1.6 – Donut. U ovom je trenutku već poznato da se svaka nova inačica zove po nekom desertu. Nove mogućnosti ove inačice su podrška za VPN, multi-touch podrška, unaprijeđeno glasovno pretraživanje, turn-by-turn navigacija i nova galerija slika i foto aplikacija.

Android 2.0 – 2.1 – Eclair

Preskačući nekoliko brojeva, nakon nešto više od mjesec dana, u listopadu 2009. objavljena je inačica 2.0, kodnog imena Eclair. Poboljšano je korisničko sučelje, upravljanje korisničkim računom, sinkronizacija kontakata, e-mail koji podržava Exchange, dodatna poboljšanja za foto aplikaciju, među kojima su podrška za bljeskalice, digitalni zum, bolji balans bijele točke i mnoge druge. Web preglednik uvodi podršku za HTML5, poboljšan je kalendar, Google karte, virtualna tipkovnica.  Uvedena je i još jedna novost – žive tapete (live wallpapers).

Pred kraj 2009. godine objavljen je Android 2.0.1 SDK, a u siječnju 2010. Android 2.1 SDK.

Android 2.2 – FroYo (Frozen Yogurt)

Travanj 2010. donosi novu inačicu Androida, 2.2 nazvanu FroYo (Frozen Yogurt). Foto aplikacija donosi više kontrola na ekranu, tipkovnica podržava više jezika i brzo prebacivanje između njih, mnogo poboljšanja za Exchange podršku, unaprijeđeni Bluetooth (glasovno biranje, dijeljenje kontakata itd), te tethering preko WiFi veze za 8 istovremenih uređaja.

Android 2.3 – Gingerbread

Do nedavno najraširenija inačica Androida, Gingerbread, objavljena je u prosincu 2010. i donijela je mnoštvo novosti poput pojednostavljenja i ubrzanja korisničkog sučelja, intuitivnijeg i bržeg unosa teksta virtualnom tipkovnicom, unaprjeđeni copy-paste, status aplikacija i mogućnost ručnog zatvaranja aplikacija, internetsko telefoniranje, podršku za NFC, novi download manager, podršku za više kamera (prednju i stražnju) te podršku za nove senzore (barometar, žiroskop, rotacijski senzor itd). U veljači 2011. objavljen je Android 2.3.3 SDK.

Android 3.x – Honeycomb

U veljači, usporedno s objavom 2.3.3 SDK, objavljena je i nova inačica sustava, prvenstveno namijenjena tabletnim uređajima. Ta je inačica nazvana Honeycomb, a donosila je potpuno izmjenjeno korisničko sučelje, optimizirano za tabletne uređaje, potpuno novu virtualnu tipkovnicu za brže i preciznije pisanje, unaprjeđen odabir, copy i paste teksta, podršku za fizičke USB i Bluetooth tipkovnice, podršku za brzu 2D i 3D grafiku i vjerojatno najznačajniju promjenu – podršku za više procesorskih jezgri. Iako je u osnovi odlično zamišljen, Honeycomb ipak nije doživio prevelik uspjeh, ponajviše radi usmjerenosti samo na tablete, među kojima je tada potpuno bez ikakve konkurencije dominirao iPad. Nedugo nakon objave ove inačice sustava, objavljen je i 3.1 SDK, koji donosi fluidnije korisničko sučelje, podršku za razne USB uređaje (kamere, miševe, itd), mogućnost promjene veličine widgeta, unaprjeđenje stabilnosti WiFi-ja, dodatne standardne aplikacije, kao i podršku za korporativne namjene. Malo više od dva mjeseca kasnije, u srpnju je objavljen i 3.2 SDK, kojim je dodatno poboljšano upravljanje tabletima.

Android 4.0.x – Ice Cream Sandwich

U listopadu iste godine na tržištu se pojavila nova inačica, 4.0 nazvana Ice Cream Sandwich ili skraćeno ICS. Ova je inačica izbjegla namjenu samo za jednu vrstu uređaja, a donijela je dodatno poboljšano sučelje, bolji izbor posljednjih korištenih aplikacija, akcije zaključanog zaslona i face-unlock uz mnoga druga poboljšanja. Ova je inačica odlično prihvaćena upravo iz razloga što je mogla biti korištena i na telefonima.

Android 4.1.x – 4.3.x – Jelly Bean

Tek s objavom inačice 4.1 nazvanom Jelly Bean u srpnju 2012., Android dobiva na tržišnom udjelu i prelazi Appleov IOS. Razlog leži i u poboljšanjima kao što su responzivnost na dodir ekrana i fluidnije tranzicije (tzv. Project Butter), interaktivnije obavijesti, USB audio podrška, Google Wallet i druge. Nakon što je u listopadu iste godine puštena i inačica 4.2 s istim nazivom, Android dosta uvjerljivo zasjeda na prvo mjesto mobilnih OS-ova. Inačica 4.2 je donijela podršku za više korisnika na tabletnim uređajima, PhotoSphere način slikanja u 360° te mnoge druge. Inačica 4.3 objavljena u srpnju 2013. donosi podršku za Bluetooth LE, poboljšanu 2D/3D grafiku (OpenGL ES 3.0), poboljšanje rada s memorijom za podatke, podršku za 4K razlučivosti, brojne ispravke bugova, poboljšanja performansi i sigurnosti, i još mnogo drugih, što je od ove inačice napravilo najstabilniji Android od početka.

Android 4.4 – Kit Kat

Ova je inačica, na uređajima dostupna od listopada 2013., zanimljiva što uvodi 64-bitno procesiranje u Android. Android Runtime (ART) ima svoju premijeru, te je namijenjen kao zamjena za tada već vremešni Dalvik.

Android 5 – Lollipop

Lollipop donosi izmjene u sučelju, koje sad počinje pratiti Material design smjernice, te se napušta Holo dizajn. Uz to donosi novi sustav obavijesti, koje mogu biti i grupirane, “heads-up”, te buttone za akcije izravno na obavijestima. ART je u potpunosti zamijenio Dalvik, uveden je Project Volta kojem je cilj što bolja optimizacija potrošnje baterije i uveden je “Android for Work” – mogućnost kompletnog odvajanja postavki i privatnih i poslovnih aplikacija na jednom uređaju. Uz ovu verziju predstavljen je i Android Wear, inačica sustava za nosive uređaje, naročito pametne satove. Iako sami Android Wear ima funkcije koje omogućavaju razvoj svih vrsta nosivih uređaja, tržište je zainteresirano samo za pametne satove, a i njihov tržišni udio nije velik, radi prevelike cijeme i premalo mogućnosti koje pružaju u tom trenutku.

Android 6 – Marshmallow

Daljni razvoj Material dizajna, novi način korištenja SD kartica, Doze, nativna podrška za čitače otisaka prsta i novi način dozvola za aplikacije dio su novosti koje donosi Marshmallow. Od navedenih najzanimljiviji su Doze, koji “smrzava” aplikaciju kad je uređaj u stanju mirovanja i time smanjuje potrošnju baterije, te nove dozvole za aplikacije, koje od korisnika traže da prilikom prvog otvaranja aplikacije dozvoli pristup određenim informacijama i mogućnostima telefona. Ovo je radikalna promjena u odnosu na starije inačice Androida, koje su dozvole za aplikacije prikazivale prilikom instalacije aplikacija, što je omogućavalo da se neka maliciozna aplikacija “provuče” na uređaj bez iskazivanja svojih namjera ranije.

Android 6.1 (7?) – N

Za sada informacija o ovoj inačici nema previše. Jedna je da će u defaultnom Launcheru biti izostavljen App Drawer, čime mnogi korisnici nisu baš oduševljeni jer se “previše primiču iOS korisnicima”. Druge informacije su da donosi i Multi-window, odnosno rad dvije aplikacije usporedno na istom, podijeljenom ekranu, te dodatno izmijenjene obavijesti i Quick Settings. Kakav će Android N biti, ostaje za vidjeti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s